Maj rád sám seba a bude jedno, koho si vezmeš - Zurhorstová, Eva-Maria (Ikar, 2007)
Konzumný postoj k životu natoľko ovládol naše správanie, že pravidlá obchodu aplikujeme aj na partnerský vzťah - keď nám životný partner prestane vyhovovať, jednoducho ho vymeníme. V súčasnosti sa rozvádza takmer polovica manželstiev a druhý či tretí zväzok už nie je nič nezvyčajné. Chceme len to najlepšie a podliehame ilúzii, že nie je problém to získať. Ak v partnerstve nenachádzame to, po čom túžime, poobzeráme sa inde. Autorka knihy na príkladoch z vlastnej poradenskej praxe demonštruje, kde treba hľadať príčiny, keď zo vzťahu vyprchá prvé očarenie a dostaví sa sklamanie, zlosť a frustrácia. Aj tak však vidí pravé životné dobrodružstvo v bežnej manželskej rutine plnej problémov, ktorých prekonávanie si vyžaduje od partnerov veľkú dávku férovosti, tolerancie a rešpektu, no súčasne im umožňuje ľudsky rásť a osobnostne sa rozvíjať. Život je škola a manželstvo jeho elitná univerzita. Čakajú nás v ňom ťažké skúšky, no môžeme sa v ňom najviac naučiť, osobnostne rásť a aj najviac získať.