Ríša sĺz 1. - Fréches, José francúzsky autor 25. júna 1950; Hažírová, Erika (Bratislava Ikar, 2008)
1. diel: Ríša zla, 2. diel: Vyplienenie Letného paláca

Čína, koniec 19. storočia. Príbeh z krajiny, kde má ľudský život malú cenu a život ženy nijakú, krajiny s prastarou múdrosťou, citom pre krásu a bohatými tradíciami. Mladučkej Angličanke Čína vezme oboch rodičov, no prinesie jej lásku cisárovho syna, ktorý sa snaží uniknúť pred intrigami eunuchov a konkubín v Zakázanom meste. Nenásytní Číňania ničia svojich krajanov ópiom dovážaným z Indie, a to dokonca za vojenskej podpory svojich vlád...
Keywords: Ópiové vojny; francúzska literatúra; historické romány; stará Čína; Čína