Migrény a iné bolesti hlavy - Gelabert, Ramon C.; Matisová, Dominika (Vrútky Advent-Orion, s.r.o., 2007)
Bolesti hlavy (cefalea) patria medzi najčastejšie príčiny návštevy lekára. Len jedna tretina všetkých pacientov postihnutých týmito príznakmi vyhľadá svojho odborného lekára. Cefalea je natoľko rozšíreným ochorením, že ju zvykneme považovať za prirodzenú súčasť života. V západných krajinách opakovane trpí rôznymi druhmi bolestí hlavy približne 65 % mužov a 80 % žien. Odhaduje sa, že väčšina týchto ľudí si práve z tohto dôvodu ročne vybaví niekoľko dní pracovnej neschopnosti. Žiadne bolesti hlavy nikdy nezažilo len 2 – 5 % populácie. Pred pätnástym rokom života má s bolesťami hlavy skúsenosť približne 75 % detí. Nová kniha vydavateľstva Advent-Orion MIGRÉNY A INÉ BOLESTI HLAVY španielskeho autora Dr. Ramona C. Gelaberta stručne popisuje rozdelenie bolestí hlavy, ich príčiny a ponúka čitateľom rady na prevenciu, ale najmä postupy modernej medicínskej a prírodnej liečby z oblasti dietoterapie, fytoterapie, fyzioterapie, hydroterapie, psychoterapie a farmakoterapie.
Keywords: španielska literatúra; migréna; bolesti hlavy; prírodná liečba; dietoterapia; fytoterapia; hydroterapia; psychoterapia; farmakoterapia; populárno-náučné publikácie; príručky