Vratné láhve - Svěrák, Zdeněk český dramatik, scenárista, režisér, herec, textár, spevák a komik 28. marca 1936 (Fragment, 2007)
Učitel češtiny Josef Tkaloun zjišťuje, že ho práce ve škole už netěší, a odchází do důchodu. Muže plného humoru a hravé energie však poklidný podzim života v lůně rodiny neuspokojuje. Najde si proto brigádu v supermarketu v oddělení vratných lahví. Zatímco Tkaloun nenápadně pomáhá najít správné partnery druhým včetně své dcery Helenky, jeho vlastní letité manželství se mu rozpadá pod rukama. Vratné lahve jsou hořkou komedií o stárnoucím muži, jehož duše nehodlá nerovný zápas s věkem vzdát.