Dobyvatelé Nová historie moderního světa - Day, David; Voňka, Jiří (Praha D-Consult, s.r.o., 2006)
Dílo australského historika Davida Daye podává poutavý obraz vleklých, většinou i krvavých bojů vedených dobyvatelskými zeměmi zejména Velkou Británií, Španělskem, Francií a Japonskem s cílem zmocnit se území a majetkucizích, často odlehlých oblastí různých kontinentů, trvalou okupací si podrobit jejich původní obyvatele a oloupit je o půdu, která jim od věků patřila.
Keywords: svetové dejiny -- 15.-.20. stor; vojny; kolonializmus; genocída; dodávatelia; násilné osídľovanie; Veľká Británia; Španielsko; Francúzsko; Japonsko