Základný inštinkt - Rákay, Anton slovenský autor - lekár 15. mája 1925 - 27. júla 2013 (Slovenský spisovateľ, 2008)
Talentovaná študentka Adriana rok pred promóciou prežíva čistú lásku. Zdá sa, že ani nečakané tehotenstvo na jej vzťahu s učiteľom Braňom nič nezmení. S novou situáciou však prichádza osudová voľba. Konfrontácia životných etických princípov, hlbokej viery a diktátu svedomia ju privedie ku kroku, po ktorom prežíva ťažkú traumu.