Ríša tmy. 2/1 - Jacq, Christian francúzsk autor, archeológ a egyptológ 28. apríla 1947 (Motýľ, 2002)
Mladá tébska princezná Ahotepa, dcéra posledného faraóna slobodného Egypta, má obavy o osud svojej krajiny. Barbarskí Hyksósovia, ktorí vtrhli do Egypta na čese so svojím krutým vodcom Apopim, drancujú všetko, čo im príde do cesty. Rúcajú tak kultúrne, ako aj ekonomické základy kedysi mocného štátu. Zatiaľ im odoláva iba mestečko Téby, kde žije zvyšok kráľovskej rodiny. Ahotepa sa rozhodne energicky konať, aby zabránila najhoršiemu. Prevezme kráľovské žezlo a pritom sa zaľúbi do muža, ktorý oddane stojí po jej boku . Dvojicu tak spája nielen vášnivá i nežná láska, ale aj tajný plán, ako vyhnať okupantov a vrátiť Egypťanom úsmev na tváre.