Vojna dynastií. 2/2 - Jacq, Christian francúzsk autor, archeológ a egyptológ 28. apríla 1947 (Motýľ, 2003)
Odpor voči hyskókskemu tyranovi sa rozširuje na čoraz väčšom území Egypta. Na čelo oslobodzovacej armády sa po smrti svojho otca faraóna Sekena postavil jeho syn Kamose. Pri nástupe do funkcie vyhlásil, že bude urputne bojovať proti Ázijcom, lebo "...plače celá krajina". Oslobodil mnoho miest a krajov a trestal tých, "čo slúžili Ázijcom a zabudli na Egypt, svojho otca". Kráľovná Ahotepa verí, že pod synovým vedením armáda zvíťazí v spravodlivom boji za slobodu územia Obidvoch krajín, a tak obnoví hodnoty faraónskej spoločnosti, ktoré barbarskí Hyksósovia takmer úplne zničili.