Ohnivý meč. 2/3 - Jacq, Christian francúzsk autor, archeológ a egyptológ 28. apríla 1947 (Motýľ, 2003)
Hyksóski barbari v poslednom období svojho panstva v severnom Egypte, kde sa oslobodzovacej armáde vedenej a inšpirovanej kráľovnou Ahotepou podarilo dobyť späť veľkú časť juhu krajiny, vystupňovali bezohľadný útlak a teror. V boji proti ríšy tmy a zla zaplatila Ahotepa vysokú cenu, na bojisku umrel jej manžel Seken, za záhadných okolností bol otrávený jej prvorodený syn Kamose. Kráľovná Sloboda opäť odmietla zasadnúť na faraónský trón a pripravila na túto funkciu svojho druhorodeného syna Ahmoseho. Napriek tomu ona zostala dušou a hybnou silou čoraz mohutnejšieho a úspešného boja proti okupantom. Egypťania začali obliehať hlavné mesto hyksóskej ríše Auaris a na víťaznej ceste ich už nič nemohlo zastaviť.