Lolita - Nabokov, Vladimir Vladimirovič americký autor ruského pôvodu 22. apríl 1899 - 2. júl 1977 (Slovart s.r.o, 2001)
Príbeh možno jednoducho označiť ako retrospektívnu spoveď 40-ročného Humberta. V temnote svojej cely podáva výpoveď o jeho láske k nymfičkám, teda k dievčatkám vo veku 9 až 14 rokov. V mestečku Ramsdale si prenajme malú izbu. Presne v tomto dome stretáva aj svoju životnú lásku - dvanásťročnú Dolores Hazeovú a za účelom byť jej stále na blízku sa ožení s jej matkou Charlotte. Tá však veľmi skoro príde na jeho zvrátené myšlienky a opúšťa Humberta spolu s dcérou. Nanešťastie, náhle umiera pod kolesami auta. Humbert okamžite využíva príležitosť a odchádza na dlhú cestu po Amerike, samozrejme v sprievode svojej nymfičky. Hneď v prvom hoteli sa z nich stávajú milenci. Humbert je na Lolite stále viac a viac závislý a neuveriteľne žiarli na každého príslušníka opačného pohlavia. Naopak, Lolita stupňuje svoje požiadavky a vyhráža sa Humbertovi, že ho udá. Pohár trpezlivosti nakoniec pretečie v deň, keď nymfička zmizne bez stopy ...