Haličské poviedky - Stasiuk, Andrzej poľský autor, básnik a publicista 25. septembra 1960 (Slovart s.r.o, 2008)
Baladické príbehy a portréty prostých ľudí z podduklianskeho kraja sú plodom Stasiukovej fascinácie týmto špecifickým regiónom. Realistické scény sa splietajú s neopakovateľným obrazom krajiny, kde sa mýtus a ľudová fantázia stávajú ďalšími hrdinami autorovej prózy. Čaro týchto poviedok si podmanilo aj poľských filmárov a na ich motívy vznikol celovečerný hraný film Jahodové víno, v ktorom hrali aj slovenskí a českí herci ľ hlavnú ženskú postavu stvárnila Zuzana Fialová.