Haličské poviedky - Stasiuk, Andrzej poľský autor, básnik a publicista 25. septembra 1960; Marušiak, Jozef (Bratislava Slovart s.r.o., 2008)
Baladické príbehy a portréty prostých ľudí z podduklianskeho kraja sú plodom Stasiukovej fascinácie týmto špecifickým regiónom. Realistické scény sa splietajú s neopakovateľným obrazom krajiny, kde sa mýtus a ľudová fantázia stávajú ďalšími hrdinami autorovej prózy. Čaro týchto poviedok si podmanilo aj poľských filmárov a na ich motívy vznikol celovečerný hraný film Jahodové víno, v ktorom hrali aj slovenskí a českí herci ľ hlavnú ženskú postavu stvárnila Zuzana Fialová.
Keywords: poľská literatúra; poviedky; ľudové motívy; sfilmovaný príbeh