Drahokamy slnka 1. - Robertsová, Nora americká autorka 10. októbra 1950; Lysá, Anna (Bratislava Columbus, spol. s r. o., 2000)
1.diel: Drahokamy slnka, 2.diel: Slzy mesiaca, 3.diel:Srdce mora.
Hrdinka Drahokamov slnka - neistá, trocha zakomplexovaná Jude Murrayová prichádza z Ameriky do rodiska svojej starej mamy, aby tu v chalupe na Víľom kopci, v upokojujúcom prostredí zelených lúk, divého pobrežia a vzpínajúceho sa mora prehodnotila svoj život a radikálnym spôsobom ho zmenila. Pôvodne tu mieni zostať len pár mesiacov a rozhodne sa napísať prácu o írskom folklóre. Tajomné príbehy, ktoré jej rozpráva Aidan Gallagher, sa však prepletajú s reálnym životom a z nich pramení aj vnútorná sila, úprimnosť a vášeň tunajších ľudí. Jude tu nachádza naozajstné priateľstvá, ale aj búrlivú lásku a zistí, že aj v jej žilách koluje írska krv. A v tajomne minulosti sa objavuje nádej pre budúcnosť...
Keywords: Drahokamy slnka; americká literatúra; ľúbostné romány; z írskeho vidieka; romance