Dary. 1/1 - Le Guinová, Ursula K. americká autorka 21. októbra 1929 - 22. januára 2018 (Slovart s.r.o, 2007)
1.diel: Dary, 2.diel: Hlasy, 3.diel:Sily. Po rozsiahlom cykle Zememoria prichádza autorka s prvým dielom Kroník Západného pobrežia. Chlapec Orrek a dievča Gry patria k obyvateľom vrchoviny. Orrekov aj Gryin rod majú dary - schopnosti, ktoré sa vymykajú bežným ľudským schopnostiam. Takýto dar majú iba niektorí členovia rodu - a tí sa stávajú jeho ochrancom. Dary totiž slúžia na obranu pred útokmi ostatných rodov. Orrek aj Gry sa však postupne dostanú na okraj svojich rodov a svoje dary, ktoré sa stanú nástrojom skazy. Na rozdiel od cyklu o Zememoriach je román Dary určený pre vekovo starších čitateľov.