Utešené, zábavné ale i príkladné rytierske príbehy - Hurtajová, Zuzana (Tatran, 1980)
Kniha obsahuje preklad piatich stredovekých rytierskych poviedok a románov: Príkladná kronika o veľmi trpezlivej pani Grizelde. Príkladná kronika o nevinne súženej Genovéve, vydaná pre potešenie matrónam znášajúcim krivdu. Kratochvíľna kronika o šľachetnej panne Meluzíne a o udatnom rytierovi Rajmundovi. Rytier Alexander, ktorý po mnohom vystálom nebezpečenstve prišiel k veľkému šťastiu. História o pánu Tristanovi a krásnej Izalde, ako mali spolu veľké potešenie a ako sa to smutne skončilo. Tieto príbehy vychádzali na Slovensku v 18. a 19. storočí, v knižkách ľudového čítania. Zábavný a dobrodružný charakter týchto "zaprášených" príbehov zaručuje obľúbenosť v akejkoľvek dobe....