Utešené, zábavné ale i príkladné rytierske príbehy - Hurtajová, Zuzana (Bratislava Tatran, 1980)
Kniha obsahuje preklad piatich stredovekých rytierskych poviedok a románov:
Príkladná kronika o veľmi trpezlivej pani Grizelde.
Príkladná kronika o nevinne súženej Genovéve, vydaná pre potešenie matrónam znášajúcim krivdu.
Kratochvíľna kronika o šľachetnej panne Meluzíne a o udatnom rytierovi Rajmundovi.
Rytier Alexander, ktorý po mnohom vystálom nebezpečenstve prišiel k veľkému šťastiu.
História o pánu Tristanovi a krásnej Izalde, ako mali spolu veľké potešenie a ako sa to smutne skončilo.
Tieto príbehy vychádzali na Slovensku v 18. a 19. storočí, v knižkách ľudového čítania. Zábavný a dobrodružný charakter týchto "zaprášených" príbehov zaručuje obľúbenosť v akejkoľvek dobe....
Keywords: Tristan a Izolda; slovenská literatúra; rytierske príbehy; stredoveké písomníctvo; stredoveká literatúra; historické romány