Rimanka - Moravia, Alberto taliansky autor 28. novembra 1907 - 26. septembra 1990 (Danubiapress, 1992)
Asi nejslávnejší román talianského spisovateľa Alberta Moravia z roku 1947 rozpráva príbeh krásnej mladej rímskej dievčiny Adriany, ktorú okolnosti prinútili k tomu,aby sa stala prostitútkou, bez toho aby zlomily její rýdzi charakter a osobnosť. Napriek tlaku skazeného, zištného a vypočítavého okolia, ktoré reprezentuje jej rodina, priatelia i milenci, napriek úzkosti, zúfalstvu, pochybám i strachu, ktoré so sebou nesie jej zamestnanie a muži, s ktorými sa takto stretáva, zostáva vnútorne silnou a pevnou v odhodlaní žiť ďalej svoj život. To vrcholí v okamihu straty milovaného Giacoma a rozhodnutí zaistiť svojmu nenarodenému dieťaťu šťastnú budúcnosť.