Sily 1/3 - Le Guinová, Ursula K. americká autorka 21. októbra 1929 - 22. januára 2018; Varsiková, Katarína (Bratislava Slovart s.r.o., 2008)
Záverečná časť kroník Západného pobrežia. V knihe Sily sa príbeh zo Západného pobrežia uzavrie. Hlavnú úlohu zohrá Gavir, chlapec-otrok, ktorý má schopnosť vidieť do budúcnosti. Napriek tomu, že s ním jeho „majiteľ“ zaobchádza slušne, Gavirovi sa podarí ujsť, pretože sloboda má väčšiu cenu, než čokoľvek na svete.
Keywords: Kroniky západného pobrežia; americká literatúra; fantastické romány