Dejepis pre 1. ročník gymnázií - Bartl, Július slovenský historik, didaktik dejepisu a univerzitný pedagóg; Kamenický, Miroslav; Valachovič, Pavol (SPN - Mladé letá, 2006)
Učebnica podáva národné i svetové dejiny v dvoch samostatných celkoch. Kým všeobecné - svetové dejiny sú zamerané skôr tematicky, národné dejiny sledujú chronologicko-vývinovú líniu. Napriek tomu sa vo viacerých bodoch stretávajú a prelínajú. Práve tým bodom, ktoré zasiahli náš vývoj a ovplyvnili aj medzinárodné súvislosti, venujú autori najviac pozornosti.