Dejepis pre 1. ročník gymnázií - Bartl, Július slovenský historik, didaktik dejepisu a univerzitný pedagóg; Kamenický, Miroslav; Valachovič, Pavol (Bratislava SPN - Mladé letá, 2006)
Učebnica podáva národné i svetové dejiny v dvoch samostatných celkoch. Kým všeobecné - svetové dejiny sú zamerané skôr tematicky, národné dejiny sledujú chronologicko-vývinovú líniu. Napriek tomu sa vo viacerých bodoch stretávajú a prelínajú. Práve tým bodom, ktoré zasiahli náš vývoj a ovplyvnili aj medzinárodné súvislosti, venujú autori najviac pozornosti.
Keywords: slovenská literatúra; svetové dejiny; stredovek; kresťanstvo; Vikingovia; Mezopotámia; staroveký Egypt; staroveké Grécko -- 411 p.n.l. - 362 p.n.l; staroveký Rím; Byzancia; Franská ríša; Mongolská ríša; Slovensko; Uhorsko; učebnice stredných škôl