Letný sneh - Valcerová, Anna slovenská autorka 31. októbra 1948 (Pectus, 2008)
Zatiaľ posledná nová básnická zbierka Anny Valcerovej Letný sneh prináša motivicky rôznorodé básne reflektujúce ďalší úsek poetkinho života. Nemilosrdne ho poznamenáva smrť životného partnera. Lyrická aktérka sprítomňuje chvíle s ním, najmä pred jeho odchodom, vyzdvihuje jeho starostlivosť o najbližších, ktorú zastupuje vlastnoručne postavený zrub z kameňa a dreva ako symbol spoločného domova, s decentnou vďačnosťou rekapituluje manželov význam vo svojom živote. Na pozadí tejto straty záujem o iné ľudské osudy, najmä ženské, v tejto zbierke nadobúda inú príchuť. Autorka zvýrazňuje silu žien, ich schopnosť vyrovnať sa s náročnou životnou situáciou po strate muža...