Nemocnica v Brooklyne - Roganová, Barbara americká autorka 7. júna 1951 (Remedium, 2008)
Mercy Hospital, Brooklyn, N. Y. Do úrazovej ambulancie U milosrdných, "najnemilosrdnejšej" nemocnice v New Yorku, denne privážajú obete dopravných úrazov, streľby, znásilnení, samovražedných pokusov a zneužité deti. Tu ide o život, tu má smrť svoju prestupnú stanicu. Ťažko ranených musia bleskovo diagnostikovať, často "oživiť", zmierniť bolesť a rozhodnúť o ďalšom postupe. Na hranici života a smrti končia všetky pretvárky. Pacienti, lekári, sestry ukazujú, akí sú v skutočnosti. V operačkách a pri lôžkach pracujú bieli aj čierni - Dr. Thomas Graystone, vedúci lekár, chirurg, ktorého prsty majú oči; Pilar Johnston, staničná sestra so stoickým kľudom; alebo Missy Crow, ktorá sa krátkodobo zamestnala ako upratovačka a na oddelení pracuje za veľmi zvláštnych okolností. Hoci tvrdý režim na klinike vyčerpáva týchto ľudí až na pokraj psychických a fyzických síl, každý sa vyrovnáva s osudom a uskutočňuje svoje predstavy o živote. V obrovskom meste ako New York to však vôbec nie je jednoduché. Uprostred blahobytu, ale i stavovských a rasových predsudkov to zistia najmä Dr. Graystone, pochádzajúci z majetnej rodiny, a Missy Crow, vdova po nadanom bluesovom muzikantovi. Aby dali láske šancu, prekonajú ťažké skúšky.