Čaro ornamentu - Kostelničáková, Anna (Martin Matica slovenská, 2008)
Š. L. Kostelničák bol originálnym umelcom, ktorý svojou tvorbou siahol až na zabudnutý prah slovenského výtvarného cítenia – ornamentiky. Svojím tvorivým géniom tieto pramene estetického výtvarného cítenia nielen obnažil pred umeleckým priestorom našej kultúry, ale súčasne povýšil slovenskú ľudovú ornamentiku na významný umelecký artefakt výtvarnej kultúry. Ornament sa stal zároveň umeleckým vyjadrením zdokumentovania udalostí a významných rozhodnutí národa v jeho štátotvorných dejinách. Počas umelcovho života jeho srdce, rozum, pero i štetec vyprodukovali nesmierne ornamentálne bohatstvo pre slovenský národ. Túto výnimočnú aktivitu ocenili aj vtedajší predstavitelia štátu, cirkvi i prezident T.G. Masaryk. Do rúk kultúrnej verejnosti sa teda dostáva kniha – akási prvá vstupenka do siene jeho tvorby.
Keywords: Kostelničák, Štefan Leonard -- 14. februára 1900 - 19. septembra 1949 -- Hoci bohatou ornamentálnou výzdobou dekoroval Pittsburskú dohodu a Martinskú deklaráciu, komunistická propaganda robila všetko pre to, aby meno a unikátne dielo Štefana Leonarda Kostelničáka upadlo do zabudnutia; slovenská literatúra; umenie výtvarné; ornament; ľudová tvorba; biografie; obrazové publikácie