Rozvoj grafomotoriky a podpora psaní - Lipnická, Milena 1966; Křížová, Jana (Praha Portál,s.r.o., 2007)
Preventivní program, který pomáhá předcházet vzniku dysgrafie.
Publikace zpracovává program rozvoje grafomotoriky, včetně orientačního testu. Test má charakter depistáže, zjišťuje připravenost dětí na psaní a mohou ho využívat speciální pedagogové, učitelky mateřských i základních škol. Vlastní program se skládá z 23 bloků činností s hrami. Jednotlivé bloky mají vždy stejnou strukturu - obsahují pracovní list a soubor činností, které jsou důležité pro nácvik psaní: motivace, sluchové vnímání, zrakové vnímání, taktilně-kinestetické vnímání a prostorová orientace, řeč, intermodální zrakověŚsluchově-pohybové spojení.
Keywords: slovenská literatúra; špeciálna pedagogika; grafomotorika; písanie; dysgrafia; ľaváci; metodické príručky; odborné publikácie