Genóm - Ridley, Matt anglický vedec 7. februára 1958; Činčura, Juraj (Bratislava Remedium, 2004)
Pred koncom druhého tisícročia médiá žili najmä tým, čo spôsobí v počítačoch problém Y2K, a či sa to tretie začne už rokom 2000 alebo až o rok neskôr. Správa, o tom, že ľudský genóm je už zmapovaný, sa v mnohých novinách nedostala ani na titulnú stranu, akoby ani nešlo o závažnú udalosť. Najvýznamnejší vedecký objav XX. storočia – zmapovanie dvadsiatich troch párov chromozómov, z ktorých pozostáva ľudský genóm – však nastoľuje obrovské množstvo nových otázok, azda ešte viac než poskytol odpovedí. Všetky sa týkajú nášho nazerania na rôzne choroby, dlhovekosť, inteligenciu či slobodnú vôľu, všetky ovplyvnia zvyšok našich životov.
Keywords: anglická literatúra; genetika -- človeka; evolúcia; chromozómy; ľudský genóm; odborné publikácie