Snehová cisárovná - Rowlandová, Laura Joh americká autorka 1954; Kočanová, Mária (Bratislava Slovenský spisovateľ, 2009)
Japonsko, rok 1699. Samurajský detektív Sano Ičiró sa stáva šógunovým kancelárom a spolu s veľkým vplyvom na jeho dvore v hlavnom meste krajiny zvanom Edo (dnešné Tokio) získava aj nových mocných nepriateľov. Jedným z nich je pán Macudaira, ktorý, ako sa čoskoro ukáže, stojí za náhlym zmiznutím Sanovho osemročného syna Masahira. Medzitým sa na Ezogašime, najsevernejšom ostrove krajiny (dnešné Hokkaidó) začnú diať čudné veci - tamojší vládca pán Macumae po násilnej smrti svojej milenky vyčíňa ako šialenec, a keď preruší akýkoľvek kontakt s Edom, šógun sa rozhodne vyslať do vzdialenej provincie kancelára Sana, aby tam urobil poriadok. Sanovi sa podarí zistiť, že Masahira držia práve na Ezogašime, a tak sa s manželkou Reiko vydá na nebezpečnú plavbu. Po príchode na ostrov sa však obaja stávajú rukojemníkmi pána Macudairu, ktorý nikomu nedovolí opustiť Ezogašimu, kým sa nenájde vrah jeho milenky. Sanovi s Reiko teda nezostáva nič iné, iba čo najrýchlejšie vyriešiť túto záhadnú vraždu - ak chcú zachrániť syna a spolu s ním uniknúť z ostrova živí...
Laura Joh Rowlandová, americká autorka s kórejsko-čínskymi koreňmi, sa preslávila sériou románov o samurajskom detektívovi Sanovi Ičiróovi, odohrávajúcich sa v Japonsku na sklonku feudálnej éry, za čias šógunov a samurajov opradených mnohými tajomstvami.
Keywords: americká literatúra; kriminálne romány; z prostredia starého Japonska