Odvážne srdce - Martinová, Kat americká autorka romantických románov 14. júla 1947 (Ikar, 2009)
Mladá šľachtičná Lindsey Grahamová je na svoje obdobie žena s modernými názormi - pracuje v ženskom časopise, kde sa zasadzuje za spoločenské zmeny. Zároveň sa na vlastnú päsť púšťa do vyšetrovania vrážd londýnskych prostitútok, z ktorých obžalovali jej zhýralého brata. Pomáha jej pri tom aj Thor Draugr, brat jej švagra, ktorý pochádza z odľahlých severných ostrovov. Lindsey jeho pomoc sprvu odmieta, no navzájom sa neodolateľne priťahujú, hoci drsný, mužný Thor je nemajetný a nemá zodpovedajúce spoločenské postavenie. Uvedomuje si, že by jej ako manžel nemohol poskytnúť všetko, čo žena z jej spoločenskej vrstvy potrebuje. Ich vzťah však silnie. A Thor sa naplno prejaví, keď Lindsey hrozí nebezpečenstvo...