Rozprávkový vláčik - Milčák, Ján 9. januára 1935 slovenský autor pre deti (Modrý Peter, 2008)
Jeden jarný deň sa vypravia zo železničnej stanice na podivuhodnú cestu starenka strieborná Zuzanka a starčekovia Albert a Florián. Nikdy predtým sa nestretli. Ich cesta je náhodná a jej cieľom železničná stanica Prekvapenie. Cestou riešia úlohy a situácie, s ktorými sa stretávajú. Tak sa postupne lepšie spoznávajú. Pre čitateľa je vnútorná harmónia tejto skupiny skutočným zážitkom. Zo všedno-nevšedných okolností zosnoval Ján Milčák zvláštny príbeh. Jeho osobitosť zrejme vykoľají detského adresáta z bežných čitateľských skúseností. Pôvabne a s psychologickou presnosťou Milčák vykreslil svet starých ľudí. V ich dialógoch zaznieva múdrosť, prežité skúsenosti. Vedia však prekvapiť detskou hravosťou, ba i typicky stareckou zmätenosťou, dezorientáciou a niekedy i podráždenosťou, ak ich nejaká okolnosť príliš zaskočí. Pôsobia ako príjemné, pozitívne postavičky. Ich kladný charakter sa neprejavuje v tom, že by dokázali hrdinsky dokonale zvládnuť každú výzvu a prekážku. Robia chyby, tápu, chvíľami sú i bezmocní. Krá