Emoční inteligence dítěte a její rozvoj - Shapiro, Lawrence E.; Kašparovská, Hana (Praha Portál, s.r.o., 2009)
Podněty k tomu, jak ovlivnit jednání dětí změnou jejich myšlení, jak je podpořit v navazování nových vztahů, motivovat je k dobrým výkonům, podporovat jejich vytrvalost apod.
V poslední době se ukazuje, že pro úspěšné zařazení do života je emoční inteligence (EQ) důležitější než inteligence kognitivní (IQ). Emoční inteligence se týká schopnosti ovládat vlastní emoce, ale také empatie a sociálních dovedností. Rozvoj emoční inteligence dítěte by proto měl být nedílnou součástí výchovy na každém vývojovém stupni.
Keywords: americká literatúra; emocionálna inteligencia; výchova a vzdelávanie; interpersonálne vzťahy; sociálna komunikácia; sociálne zručnosti -- dieťa; emócie -- negatívne; odborné publikácie