Zrod slovenskej štátnosti a zánik Česko-Slovenskej federácie - Štefanovič, Milan (IRIS - Milan Štefanko, 1999)
Na konci 20. stor. vzniká a do povedomia sveta vstupuje nový štátny útvar v strede Európy - samostatná Slovenská republika. Uvedená vedecká štúdia sa zaoberá uvedenými procesmi, ktoré predchádzali vzniku samostatného Slovenska: Slovensko ako súčasť Uhorského štátu, zrod Česko-slovenského štátu, snahy o autonómiu Slovenska, slovenská štátnosť počas 2. svet. vojny, obdobie Pražskej centralizácie štátneho riadenia a zánik federácie.