Zrod slovenskej štátnosti a zánik Česko-Slovenskej federácie - Štefanovič, Milan (Bratislava IRIS - Milan Štefanko, 1999)
Na konci 20. stor. vzniká a do povedomia sveta vstupuje nový štátny útvar v strede Európy - samostatná Slovenská republika. Uvedená vedecká štúdia sa zaoberá uvedenými procesmi, ktoré predchádzali vzniku samostatného Slovenska: Slovensko ako súčasť Uhorského štátu, zrod Česko-slovenského štátu, snahy o autonómiu Slovenska, slovenská štátnosť počas 2. svet. vojny, obdobie Pražskej centralizácie štátneho riadenia a zánik federácie.
Keywords: slovenská štátnosť; 2. svetová vojna; Slovenský štát -- 1939; Pražská centralizácia -- 1945-1968; Československo -- dejiny -- 28.10.1918 -31.12.1992; Slovensko -- dejiny -- 623-1992; československá federácia -- 28.10.1918 -31.12.1992; Ústava Slovenskej republiky -- 1.9.1992