Lingvistická antopologie - Pokorný, Jan (Grada Publishing, spol. s r. o., 2010)
Kniha vysvětluje vztah jazyka a kultury z etnolingvistického hlediska. Zabývá se hlavními směry etnolingvistiky, souvislostem s jinými obory, metodami výzkumu a jejich praktickými aplikacemi. Je určena především studentům bakalářských a magisterských humanitních oborů se zaměřením na studium kultury nebo jazyka, především etnologie, lingvistiky, kulturní antropologie a kulturologie. Přístupná je i laickým čtenářům se zájmem o tuto problematiku. Etnolingvistika je mnohostranný a dynamicky se rozvíjející obor s řadou nových koncepcí. Etnolingvistické problematiky se dotýká řada oborů (kromě lingvistiky i psychologie, sociologie, kognitivní vědy a filozofie) a nedostatek přehledných a kvalitních informací má proto dopad i na ně. Málo pozornosti se věnuje také její praktické stránce a čeští čtenáři jsou odkázáni na těžko dostupné zahraniční publikace. Vzhledem k šíři oboru a nejnovějšímu vývoji proto stojí za to, poskytnout českému čtenáři nový pohled na otázky etnolingvistiky.