Vrkôčkine tajné objavy - Sabolová, Paula (SPN - Mladé letá, 2010)
Prváčikovia sa na školu väčšinou tešia, niektorí sa trošku boja, ale Vrkôčka - tá je veľmi smutná. Nielenže sa narodila o 5 dní neskôr, ako sa požaduje (5. septembra), ale jej najlepší kamaráti Mišo a Dorotka do školy idú a ona sa sťahuje s rodičmi na nové sídlisko, kde nikoho nepozná. Navyše sa bojí, že mamička ju už nebude ľúbiť ako predtým, lebo onedlho sa jej narodí braček. Nešťastná Vrkôčka sa túla okolo pustého paneláka sama a zrazu stretne malého raneného psíka ľ ten ju privedie k veľkému ujovi horárovi Hubertovi a napokon zistí, že majú aj celkom zaujímavú, trošku bláznivú susedku ľ herečku Lori, ktorá má hovoriaceho papagája. Napokon sa musí vrátiť medzi predškolákov, ale natešená zrazu zistí, že už má veľa kamarátov (a ani Vilo nie je až taký veľký bitkár), a čakanie na školu a malého bračeka už nie je také otravné...