Turistický sprievodca prírodou do vrecka - Zimmerová, Ute E.; Handel, Alfred; Eisenreich, Wilhelm; Eisenreich, Dorothee; Michalková, Eleonóra; Goliašová, Kornélia; Pišút, Ivan; Stloukalová, Viera; Ťavoda, Ondrej (Bratislava Príroda, 1996)
Knižka nemeckých autorov v slovenskom preklade predstavuje 549 najrozšírenejších stredoeurópskych druhov rastlín a živočíchov. Výber druhov pri obmedzenom rozsahu knihy nemôže byť reprezentatívny. Napriek tomu by však záujemca mal mať možnosť zoznámiť sa predovšetkým s hojnými a rozšírenými druhmi vo všetkých oblastiach pevniny, okrem pobreží a vyšších polôh hôr, ktoré majú vlastný svojrázny svet rastlín a živočíchov.
Jednotlivé skupiny sú zaradené systematicky a označené grafickými symbolmi, takže ich možno nájsť aj v obsahovom registri. Systematika vyjadruje prirodzené príbuzenstvo rastlín, prípadne živočíchov. Vlastné skupiny sú rozčlenené viac podľa nápadnosti a nie stroho podľa pravidiel systematiky. V ďalšom texte sú stručne charakterizované jednotlivé skupiny rastlín a živočíchov a vysvetľujú použité odborné výrazy.
Pri každom druhu sú opísané znaky, spôsob života, rozmnožovanie...
Krátka informácia sa týka osobitosti a ohrozenia druhu.
Keywords: nemecká literatúra; geografia rastlín; geografia živočíchov; živočíchy -- atlasy; rastliny -- atlasy; ohrozené druhy -- rastliny -- živočíchy; turistika -- sprievodca; Stredná Európa; populárno-náučné publikácie