Revanš. Dvojníci. Neznámy č. 89 - Leonard, Elmore americký autor 11. októbra 1925 - 20. augusta 2013 (Zelená knižnica, 1987)
Leonard Elmore rád pripravuje čitateľom šoky a potrpí si na rýchly spád vzrušujúceho, napínavého deja. Jeho romány pôsobia tak trochu ako filmové scenáre živou evokáciou obrazov a prirodzeným hovorovým dialógom. Leonard nemá jedného hrdinu, tri príbehy tohto zväzku — o nevydarenom únose, o milionárovi s vražedným hobby a o vydieraní mladej alkoholičky — spája iba miesto deja Detroit: štvrté najväčšie mesto USA a centrum automobilového priemyslu, ktoré si celkovým sociálnym úpadkom získalo aj nelichotivý titul hlavné mesto zločinu. Ono tvorí pozadie zaujímavým kriminálnym zápletkám, ktoré zároveň podávajú aj obraz spoločenskej reality súčasnej Ameriky.