Belasé kladivko - Macdonald, Ross americký autor 13.12.1915 - 11.7.1983 (Pravda, 1983)
Detektívny román, hlavným hrdinom je súkromný detektív Lew Archer, ktorý má vypátrať ukradnutý obraz významného maliara. Pri vyšetrovaní zisťuje vždy nové okolnosti a Archer a jeho priateľka Betty - mladá novinárka sa dostávajú do začarovaného kruhu, kde sa snažia vyriešiť celý rad záhadných udalostí, až kým nedospejú k prekvapujúcemu, ba priam šokujúcemu rozuzleniu...