Techniky maľby - Losos, Ludvík (Pallas, 1992)
V knihe Technika maľby nájde čitateľ predovšetkým prehľad metód a materiálov používaných od stredoveku v technike maľby. Spolu s obsiahlym historickým výkladom, zaoberajúcim sa rozličnými druhmi maľby - pastelom, akvarelom, gvašom, temperou, olejomaľbou, enkaustikou, freskou, seccom a sgrafitom - opisuje autor aj materiály a nástroje, ktoré sú pri ich tvorbe potrebné: farby, podklady a podložky, štetce, palety a ďalšie pomôcky. Rozličné rady, návody a recepty sú výsledkom dlhej skúsenosti a praxe, preverenej stáročiami.