Techniky maľby - Losos, Ludvík; Jaššová, Jana; Zupková, Viera (Bratislava Pallas, 1992)
V knihe Technika maľby nájde čitateľ predovšetkým prehľad metód a materiálov používaných od stredoveku v technike maľby. Spolu s obsiahlym historickým výkladom, zaoberajúcim sa rozličnými druhmi maľby - pastelom, akvarelom, gvašom, temperou, olejomaľbou, enkaustikou, freskou, seccom a sgrafitom - opisuje autor aj materiály a nástroje, ktoré sú pri ich tvorbe potrebné: farby, podklady a podložky, štetce, palety a ďalšie pomôcky. Rozličné rady, návody a recepty sú výsledkom dlhej skúsenosti a praxe, preverenej stáročiami.
Autor nezabúda ani na moderné techniky. Zoznamuje s maľbou organickokremičitými spojivami, syntetickými emailami a nitrosmaltmi, disperznými a epoxidovoolejovými farbami. V neposlednom rade upozorňuje aj na tzv. zvláštne techniky - štukolustro, eludorickú techniku, podmaľbu na skle, podmaľbu čínskou technikou, bizmutovú maľbu, techniku eglomisé.
Bohato ilustrovaná publikácia ponúka prostredníctvom reprodukcií diel starých majstrov i súčasných umelcov príklady, ktoré môžu inšpirovať odborníka i laika.
Keywords: česká literatúra; maliarstvo; maliarske techniky; pastel; akvarel; gvaš; tempera; olejomaľba; enkaustika; freska; secco; maľba organickokremičitými spojivami; maľba emailami a nitrosmaltmi; maľba disperznými farbami; štukolustro; podmaľba na skle; obrazové publikácie; odborné publikácie