Svet medzi vojnami a mierom. 17. - Gousseff, Catherine; Jusseaux, Patrick; Milza, Pierre; Minguet, Charles; Rutigliano, Jeanny; Zuber, Raymond-Francois; Delamarre, Claude; Belisová, Šárka; Valachovič, Pavol (Ottovo nakladatelství, 1999)
Spojené štáty postihuje hlboká kríza... Pod neviazanou radosťou ?búrlivých rokov? tlie hrozba nacizmu... Fašistické diktatúry využívajú chaos svetovej hospodárskej krízy a snažia sa ovládnuť Európu... Stalinov Sovietsky zväz a Mao Ce-tungova Čína usilovne modernizujú spoločnosť... Začína sa druhá svetová vojna, ktorá prináša hrôzy i hrdinstvá... Európa sa spamätúva len pomaly, mocnosti však už pracujú na novej podobe sveta...