Maigret a prípad Nahour. Maigret a tulák. Stavidlo č.1 - Simenon, Georges belgicko-francúzsky autor detektívnych a psychologických románov 13. februára 1903 - 4. septembra 1989 (Slovenský spisovateľ, 1969)
Takmer v každej detektívke je na prvých stranách nejaká mŕtvola, ktorej príčiny smrti sa snaží vyprátrať skúsené oko detektíva. Aj práca komisára Maigreta sa obyčajne začína pri mŕtvom tele. V príbehu Maigret a prípad Nahour komisár so svojimi pomocníkmi musí vypátrať a usvedčiť vraha pána Nahoura. Prečo a kto hodil do Seiny tuláka, žijúceho pod Mariiným mostom v Paríži, usiluje sa vyriešiť komisár Maigret v ďalšom príbehu Maigret a tulák. V Stavidle č. 1 sa náhodným potiahnutím jednej nitky začína rozpletať sieť zločinov mocného a obávaného lodiara...