Čudný prípad doktora Jekylla a pána Hyda - Stevenson, Robert Louis škótsky autor, básnik a autor cestopisných kníh 13. novembra 1850 - 3. decembra 1894 (Stálice, 1993)
Robert Louis Stevenson vedel veľmi dobre, čo opiáty s človekom robia, musel ich užívať pre svoju ťažkú chorobu. Nikdy im nepodľahol, ale osobná skúsenosť mu pomáhala vidieť tých, ktorí prekročili hranicu, buď zo snahy zabudnúť, alebo zo snahy poznať tajomstvo drogy, alebo tajomstvo človečenského dobra a zla. Poznanie bez vedeckej pokory, že človek nie je pupkom bytia, vedie k vytvoreniu pána Hyda, buď ako konkrétneho človeka, alebo v prenesenom zmysle slova k zlu ako takému, k spoločenskému zlu.