Dejiny estetiky. 1. - Tatarkiewicz, Wladyslaw (Tatran, 1985)
Autor citlivo a postupne uvádza čitateľa do histórie estetických problémov, oboznamuje ho s rozvojom pojmového aparátu estetiky a ukazuje, ako sa estetická problematika v jednotlivých etapách vyvíjala v tesnej súvislosti s vývojom spoločnosti. Zároveň otvára aj niektoré metodologické aspekty práce dejepisca, ako je problematika periodizácie starovekej estetiky, či otázka rozsahu samotného predmetu dejín estetiky. Výber pramenných textov, doplňujúcich jednotlivé kapitoly a pasáže, umožňuje čitateľovi poznať autentické názory známych i menej známych autorov a dotvára obraz estetiky jednotlivých období, ktorý sa Tatarkiewicz usiloval zachytiť čo najplnšie.