Bony a myš. Po stope novej topánky. Starí mládenci z Broken Hillu - Upfield, Arthur; Majerčíková, Miroslava; Hanáková, Gabriela; Marušiaková, Svetlana (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1976)
Austrálsky spisovateľ Arthur Upfield obohatil detektívny žáner o celý rad svojsky napísaných príbehov, v ktorých nám predstavuje originálneho inšpektora s nemenej originálnym menom Napoleon Bonaparte. jeho detektív je zvláštny muž tmavej pleti a prenikavo belasých očí, najdúch, miešanec, bezočivý, so zmyslom pre humor, a veľmi ľudský. O svojich rodičoch vie len toľko, že matka bola domorodka, otec beloch a že od nich zdedil dary, ktoré ho predurčujú na detektívnu prácu vysokých kvalít: od matky vrodenú intuíciu, trpezlivosť a vytrvalosť, od otca inteligenciu, logiku, kombinačné schopnosti. To, že je miešanec, určuje veľmi presne jeho sociálne postavenie a "Bony" dobre vie, že môže obstáť vo svojej práci, len ak sa nedopustí najmenšej chybičky; čo sa prepáči belochovi, znamenalo by uňho koniec detektívnej kariéry. ja si nemôžem dovoliť pomýliť sa, hovorieva sebavedome a púšťa sa do riešenia najkomplikovanejších záhad, ktoré sa iným nedarí rozlúštiť. A prirodzene, že ich aj vyrieši. Upfield sa už postará o to, aby jeho hrdina vždy rozmotal dôkladne pospletané uzly zločinu.
Keywords: anglická literatúra; kriminálne romány