Sudca a jeho kat - Dürrenmatt, Friedrich, švajčiarsky po nemecky píšuci dramatik, prozaik a publicista 5. januára 1921 - 14. decembra 1990 (Svetová knižnica SME, 2005)
Novela Sudca a jeho kat nie je klasická detektívka, hoci jej autor vychádza z konzervatívnej detektívnej školy a za vzory mu slúžia takí svetoví spisovatelia, ako sú Dashiell Hammett, Rex Stout, Raymond Chandler a Georges Simenon. Dej novely je síce postavený na tradičnom zápase dobra a zla, ale pátranie je založené výlučne na racionálnom uvažovaní, náhoda v ňom nezohráva nijakú úlohu. Hlavná postava komisár Bärlach nie je kladný hrdina v pravom zmysle slova, nie je človekom bez viny, balansuje na hranici spravodlivosti. Nejde mu totiž len o odhalenie zločinca, ale predovšetkým o zmierenie so sebou samýmů Kniha je plná zemitého svajčiarskeho humoru a sám autor sa neberie príliš vážne a dopredu sa čitateľom ospravedlňuje, že knižku napísal hlavne kvôli peniazom. V roku 1975 novelu sfilmoval režisér Maximilian Schell.