Osudná liečba - Cook, Robin americký autor 4. mája 1940; Steskálová, Katarína; Fabianová, Viera (Bratislava IKAR, 1995)
Do pokojného mestečka Bartlet prichádza manželský lekársky pár Angela a David Wilsonovci s dcérkou Nikki. Manželia dúfajú, že život mimo veľkomesta prospeje ich dcérke, v nemocnici v Bartlete im ponúkajú lepší plat, takže sa im črtá možnosť vybŕdnuť z dlhov, ktoré si "nahonobili" počas finančne nákladného štúdia. Nemocnica však postupne ukazuje svoju odvrátenú tvár: Angela má problémy so šéfom, Davida napomínajú, že sa priveľmi venuje pacientom a je málo výkonný... Okrem toho mu pacienti umierajú a nemocnica mu kladie rôzne prekážky, keď žiada pitvu nebohých. David a Angela prídu o zamestnanie. Tušia, že za všetkým, čo zažili, sa skrýva špinavá hra, a púšťajú sa do dramatického pátrania a odhaľovania.
Keywords: americká literatúra; romány z lekárskeho prostredia; triler