Netvori z hmiel - Crichton, Michael americký autor 23. októbra 1942 - 4. novembra 2008 (SPKK, 1995)
Crichton vychádzal z útržkov arabského veľvyslanaca Ahada Ibn Fadlána, poslaného ku kráľovi Bulharov na Volgu v roku 922 nášho letopočtu, aby im priniesol slovo Alahovo a postavil mešitu. Cestou zažíva niekoľko prekérnych situácií a nakoniec uviazne na hraniciach krajiny Bulharov u Severanov...