Človek terminál - Crichton, Michael americký autor 23. októbra 1942 - 4. novembra 2008 (IKAR, 1997)
Na neurochirurgické oddelenie univerzitnej nemocnice prijímajú pacienta Harolda Bensona, mierneho tridsiatnika, ktorý však v dôsledku fyzického poškodenia mozgu pri autonehode trpí návalmi vražednej zúrivosti. Tím vedený profesorom Ellisom si veľa sľubuje od novej liečebnej metódy, spočívajúcej v stimulácii istých mozgových centier slabými elektrickými šokmi, ktoré riadi implantovaný počítač. Experimenty na zvieratách naznačujú, že takýmto spôsobom možno účinne predchádzať záchvatom. Len jedna členka výskumného tímu, psychiatrička Dr. Rossová, sa k tejto metóde stavia skepticky: operácia možno zamedzí záchvatom, ale nezbaví pacienta preludov o sprisahaní strojov proti ľudstvu vedenom výkonnými počítačmi.