Planéta pre Panťanov - Strugackij, Arkadij (Tatran, 1976)
Na neznámou planetu přilétá pozemská expedice, aby připravila projekt Archa, podle něhož by na tuto planetu mohli být přestěhováni obyvatelé ohrožené planety Panta. Expedice naráží při průzkumu na zajímavé a zpočátku nevysvětlitelné jevy, které se postupně dostávají do souvislosti se ztroskotáním starší kosmické lodi. Katastrofu tehdy přežilo jen malé dítě, jemuž zachránila život jakási neznámá, avšak rozumná civilizace. Cíl expedice se najednou výrazně mění ľ jde především o to, jak prostřednictvím chlapce, pojmenovaného Špunt, navázat kontakt s onou neznámou civilizací. Vše je ještě ztíženo tím, že ona tajemná civilizace o takový kontakt zcela zjevně nestojí. Je tu ale ještě chlapec, stojící na rozhraní dvou světů: jeden mu zachránil život, k tomu druhému patřili jeho rodiče. Špunt je stále více přitahován světem lidí a chce se o něm co nejvíc dozvědět. Právě proto by snad mohl v budoucnu být tím pravým prostředníkem, jenž definitivně zajistí trvalý kontakt mezi oběma civilizacemi...