Smrť sa volá Engelchen - Mňačko, Ladislav slovenský autor 29. januára 1919 - 24. februára 1994 (Slovenské vydavateľstvo politickej literatúry, 1961)
Román Smrť sa volá Engelchen (1959) patrí medzi najlepšie diela slovenskej literatúry o 2. svetovej vojne. Je jedných z prvých diel, ktoré opísali Povstanie nekonvenčne a objektívne. Mňačko ukazuje boj partizánov aj ich samotných bez idealizovania a schematizmu. Podáva neskreslený, otvorený a realistický obraz partizánskej vojny. Postavy románu sú psychologicky presvedčivé, hodnoverné, nie sú to "čítankoví hrdinovia", často prežívajú i pocity strachu, zúfalstva, bezmocnosti, dopúšťajú sa aj chýb a omylov. Mnohých z nich vojna psychicky zničila a poznačila na celý život.