Malomestské rozprávky - Jesenský, Janko slovenský autor 30. decembra 1874 - 27. decembra 1945 (Svetová knižnica SME, 2005)
Literárne dielo Janka Jesenského je dosť obsiahle a rozmanité. Autor vo svojom diele zväčša rieši problém satiricky a s vtipom. Jeho novely sú možno preto obľúbené, že svojím humorom a satirou nielen provokujú úsmev na tvári čitateľa, ale ostro udierajú do malomestskej morálky. Jeho kritika spoločnosti, z ktorej sám pochádzal, je preto taká pôsobivá. Janko Jesenský svojou básnickou a prozaickou tvorbou jasne demonštroval svoj postoj k vtedajšej spoločnosti, prežíval jej problémy, ale neusiloval sa ich ospravedlňovať, naopak vysmieval sa a kritizoval ich.